Blog

Aplikace Strava

Máme pro vás recenzi sportovní aplikace Strava.
Pokud znáte, tak můžete přeskočit rovnou na konec článku, kde najdete informaci o „Clubu“ Fast and light“.
Pokud neznáte, určitě čtěte dál. Zabere vám to cca 3 min času. Na druhou stranu možná přidá nový nádech a motivaci k dalším běžeckým tréninkům.

Aplikaci Strava používám už třetím rokem a musím říci, že z doposud vyzkoušených tréninkových gps aplikací se mi zalíbila nejvíce. Ono se totiž nejedná jen o ryze gps apku, ale Stravu lze v podstatě charakterizovat jako sportovní sociální sít.

Hlavní utility jsou:
GPS tracker – GPS záznam s měřením vzdálenosti, tempa, rychlosti, výškového převýšení a spálených kalorií. Jednoduše řečeno, zapnutá aplikace zaznamenává vaši sportovní aktivitu, kterou si pak můžete otevřít v mobilu nebo na počítači a kochat se svými dosaženými výsledky. V aplikaci se ukládají statistiky vašich aktivit po celou dobu. Nechybí ani roční a měsíční statistiky pro 3 hlavní aktivity: Běh, jízda na kole a plavání. Vlastní aktivity můžete editovat, přidávat k nim popisky a nahrávat k nim fotky.

Po otevření aktivity ji můžete upravovat. 1) kliknutím na „Edit activity“ (obrázek tužky) na levé straně se dostanete do editačního pole viz následující obrázek. V pravé bublině je celková souhrnná statistika aktivity. V dolní části jsou vidět některé dosažené úspěchy v rámci segmentů, které jsou na dané trase.

 

V rámci editace aktivity můžete přidávat popisky,fotky, měnit druh a typ aktivity (jestli šlo běh, chůzi, hike a jestli to byl trénink nebo závod).

 

Challenge – které lze laicky charakterizovat jako „výzvy“ k dosahovaní lepších a větších výsledků. V praxi to znamená, že si každý měsíc můžete vybrat jednu nebo více z nabízených „Challenge“ a pokusit se je dokončit během stanovené doby. Obvykle se jedná o měsíční výzvy typu „uběhnout co největší vzdálenost, nastoupat určitý počet výškových metrů, zaběhnout půl maraton, maraton, nebo třeba ujet na kole 100 km během jedné jízdy“ apod.

Nabídka challenges může vypadat takto. jednoduše vyberete, co se vám líbí a připojíte se.

 

Mapy trailů a segmentů – znamená možnost vyhledávání a objevování nových běžeckých a cyklistických segmentů po celém světě. Výhodou je to, že někdo před vámi už tyto trasy zaběhl/projel a existují o nich už nějaké záznamy. Segment znamená určitý úsek na trase, který je něčím zajímavý (prudké stoupání, dlouhý seběh, velký kopec apod). V rámci každého segmentu existují statistiky nejlepších dosažených výkonů. Když daný segment proběhnete od začátku do konce, aplikace zaznamená váš výkon do statistik a vy si můžete porovnávat svůj výkon s výkony všech ostatních běžců, kteří daný segment za dobu jeho existence proběhli. V placené verzi Strava je navíc možnost stahování live segmentů, které si můžete stáhnout do vlastních zařízení (např. gps hodinky, mobil) a aplikace vás během probíhající aktivity sama upozorní, že se blížíte k vybranému segmentu, tzn že byste měli zabrat:))

Vyhledávání segmentů – stačí zadat oblast a pak už je prohledávat mapu.

 

Propojení s komunitou – sdílení aktivit na vlastní „dashboard“ kde vám přátelé a sledující „followers“ dávají „kudos“ & like. Jednoduše řečeno, u vašich dosažených aktivit si můžete nastavit, jestli budou veřejné nebo soukromé. Pokud budou veřejné, může je zobrazit kdokoli z celé Strava komunity. Funguje to na podobném principu jako Instagram. Lidé vás mohou sledovat, dávat vašim sportovním aktivitám like & kudos a třeba i přidávat komentáře. Vlastní aktivity můžete editovat, přidávat popisky a nahrávat k nim fotky.

Sociální charakter – viz červené bubliny, kde vidíte počet lidí, kteří vás sledují, počet lidí, které sledujete vy, počet vašich aktivit. V další bublině je počet kudos & like k vaší zaznamenané aktivitě. Kudos a komentáře dáváte kliknutím na „palec nahoru“ nebo tlačítko komentář v pravé bublině dole.

 

Sportovní kluby – znamenají možnost připojit se do klubů (pod různé týmy, značky, oddíly apod.) a být tak ve spojení s dalšími členy. V rámci jednotlivých klubů můžete sledovat týdenní statistiky výkonů všech členů (celková uběhnutá vzdálenost, celkové nastoupané výškové metry, nejdelší běh apod).

Statistiky v rámci klubu FAST AND LIGHT

 

Premium verze – nastavení vlastních cílů a jejich plnění. Live tréninky včetně live segmentů.

 

Club Fast and light

V rámci oddílu Fast and light máme vlastní Strava Club. Najdete tu týdenní statistiky ostatních členů, tabulky nejlepších výkonů a forum. Všichni naši členové jsou vítáni. Stačí si jen vyhledat club FAST AND LIGHT a připojit se. Na stránku klubu se dostanete i kliknutím na odkaz níže.

Club FAST AND LIGHT na Stravě.

odkaz najdete zde